President Zuzana Caputova

Volkskrant 1 april 2019

Vanochtend viel mijn oog op een uitspraak van de nieuwe president van Slowakije Zuzana Caputova: “De beste manier om het kwaad te laten overwinnen is als goede mensen niets doen”. Wat een opmerkelijk uitspraak voor een president! In deze uitspraak zit een gedeeltelijke overeenkomst met het Zen Boeddhisme.

In het Boeddhisme is “niets doen”, niets anders als niet meteen reageren vanuit jouw eerste reactie. Reageren vanuit een eerste reactie is reageren zoals je altijd gewend bent. Zeer actueel is de grensrechter van een voetbal vereniging die een keeper zo’n vuistslag gaf, dat deze bewusteloos neer viel. De grensrechter reageerde mogelijk vanuit een eerste reactie, hij was ziedend en niet eens met een situatie. Hij reageerde met een vuistslag. Maar………wij reageren daar ook weer op vanuit een eerste reactie; “dat had hij nooit mogen doen” of we reageren juist: “hartstikke goed dat hij dit gedaan heeft”.
Niet reageren is net zoals; “slaap er maar een nachtje over”. Je weet uit eigen ervaring dat het nachtje slapen jouw “probleem” letterlijk in een ander daglicht zet. De volgende ochtend ziet de situatie er toch wel iets anders uit.

President Kaputova heeft het over goed en kwaad. Dat is weer een ander verhaal. Maar voor nu, is niets doen vaak de juiste oplossing. Reageer een week niet meer meteen op situaties etc. Reageer later of reageer helemaal niet. Laat mij dan weten wat dit jou heeft opgeleverd. Ik ben benieuwd!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *